dissabte, 6 d’octubre del 2018

PAS DE S'ARANYA-TORRE D'ES BOSC


La ruta d’avui l’he poguda realitzar per gentilesa del Grup Verderol-Extrem, que només sol organitzar excursions de 5 damunt, de màxima exigència.
La sortida l’hem feta des de Sa Calobra, per anar a cercar  l’antic pas pel qual es podia passar dins el Torrent de Pareis, abans que es fessin els túnels que ara hi donen accés, anomenat es Carrer Nou.
Ens ha costat  una mica trobar el lloc de sortida, que està uns metres abans de la boca del túnel, s'intueixen encara traces del vell camí, encara que ja molt difuminades, en pocs minuts hem arribat, entrant per una gran encletxa, al punt que dóna per una banda al Torrent, ho fa de la mà de una coveta de uns 12 metres de llargària, i abans d’entrar a aquesta coveta, ja es veuen els cables del Pas de s’Aranya, la nostra gran fita d’avui.
És un pas aeri, vertical, dotat amb aquest cable que permet passar a la part superior per anar a Sa Torre des Bosc, la que hi ha just damunt Sa Calobra.
Per fer el pas, hem utilitzat arnès per assegurar-nos, una caiguda en aquest lloc pot esser fatal, per tant consideram que sempre que es pugui s’han de fer aquests tipus de passos assegurats, els ancoratges semblen antics, pel rovell, però estan en perfecte estat i donen molta seguretat.
El cable de seguretat fa una espècie de L tombada, per finalment sortir a munt de una roc, a on un petit arbust ajuda a donar la darrera passa. Un cop finalitzat el pas, tot d’una ja es veu la Torre des Bosc, cap a on hem ant per un camí bastant complicat, típic d’aquestes contrades.
La Torre està, com he mencionat abans, just damunt ses cases de Sa Calobra, en molt mal estat, una vertadera llàstima que aquest tipus de fortificacions  no es conservin com toca, molt de presumir de patrimoni de la Humanitat, per després tenir una bona part del patrimoni en un estat llastimós.
Hem aprofitat per berenar al costat de la Torre, encara que hi ha una baixada des del collet proper cap a Sa Calobra, nosaltres hem agafat un camí bastant salvatge, però ben fitat que ens duria fins el cau del torrent, el camí de s’hortet, de nou ens hem trobat traces del vell camí, completament desfet, fins que hem baixat al torrent just a davant de un gran coval a la part d’enfront i una gran encletxa al nostre costat.
La nostra sorpresa d’avui ha estat trobar el cau del torrent, fins a sa platja, i  tota la part comercial de Sa Calobra amb un allau de persones humanes, algunes d’elles de inclinació grollera, per la gran quantitat de fems, que hi ha entre les mates i en tots aquells raconets a on es poden anar a fer les necessitats fisiològiques, també hi ha llaunes, vidres i altres porqueries, hom s’adona que molta gent que visita sa catedral natural de Mallorca, li passa bastant pel forro dels baixos que sigui un lloc cuidat i net.
La sorpresa ha continuat, quan ja ficats en el mes d’octubre ens hem trobat l’aparcament ple, al mòdic preu de 3 € per hora, una autèntica barbaritat que fa que als residents mallorquins ens comenci a ser un luxe anar a fer rutes pels voltants de Sa Calobra.
Per finalitzar, comentar que avui el gran parc Temàtic de la Serra , estava en plena efervescència, hem comptat centenars de ciclistes, la majoria amb la mateixa camiseta, hem vist tribikes, motos a tota llet, cotxos i arribada massiva d’autocars, a l’altre costat cap a Sóller la carretera avui i demà tallada pel rallye, una experiència brutal, dins el patrimoni de la Humanitat, això ve a compte del que deia abans, del gran dineral que qualcú guanya amb tot plegat, res o poc es destina a conservar el patrimoni, s’ho facin mirar els gestors.
Assistents: Manolo i Tomàs.
Mètode MIDE: 3453. Per tant la consideram DÍFICIL +2







PUJADA CAP EL CARRER NOU

MORRO DE SA VACA


ES CARRER NOU





COVA QUE DÓNA PAS AL TORRENT


PAS DE S'ARANYA



DETALL DE LA 1ª PART DEL PAS

EN PLENA PUJADA DEL PAS DE S'ARANYA


ES GENERAL ENMIG DEL PAS


PART SUPERIOR DEL PAS




SORTIDA DEL PAS



MORRO DE SA VACA



TORRE DES BOSC


TORRE DES BOSC EN RUNES
SA CALOBRA DES DE SA TORRE DES BOSC









ES TORMÀS








CAMÍ DE S'HORTET










GRAN ENCLETXA









ENS VÀREM HAVER DE POSAR DESCALÇOS PER PASSAR

CARRER NOU VIST DES DEL TORRENT



FOTOS DEN MANOLO






















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada