dissabte, 4 de setembre del 2021

PAS D'EN GIL-PUIG D'EN XOROI-TORRENT D'ES PARRAL

 


Primera ruta del setembre, allunyada del espai marítim que ha estat la tònica de la majoria de rutes estivals realitzades a Mallorca.

He deixat el vehicle a una zona semi urbanitzada que hi ha davant l’entrada de sa Colònia de Sant Pere, el carrer arriba  a un carrer sense sortida, a on hi ha lloc per deixar alguns vehicles al costat de una casa a mig fer.

Des del lloc a on aparcam surt un camí que arriba de nou a una casa també a mig fer, és com si hagués pegat un cacavet nuclear i ho haguessin deixat tot a mitges, a partir de la casa desapareix el camí i comença el calvari.

Anam al costat de una torrentera que tenim a ma dreta, sense fites ni traça, enmig del càrritx, la tendència és anar pujant fins que arribam a un bot del torrent, tan el primer com els següents els passam amb grimpades o pels laterals, ja a dalt i en forma de V, podem veure la nostra primera gran fita del dia, el pas d’en Gil.

L’aproximació és bastant complexa, i quan arribam a la base el pas, per primera vegada veim senyals humans, les famoses fletxetes d’en Torrens. El pas és una trepada llarga sense massa complicacions, segurament és més difícil l’accés que el propi pas.

Passam aquest V i ja podem veure el nostre següent objectiu, el Puig d’en Xoroi, al que avui li entram per l’esquerra, encara que per la dreta també es factible, decidim no anar per la torrentera, anam una mica més amunt en paral·lel, ja a prop de la zona de dalt passam per algunes cornises i una petita rosseguera, finalment assolim la zona i arribam al cim sense més complicacions.

Des del cim decidim baixar uns metres i arribar al Puig d’en Pelat, molt proper, a on en una bona ombra baranam una mica, anam completament empapats , les recents pluges han deixat una humitat de llibre.

Ara caminam pel camí que ca cap a l’ermita de Betlem, per deixar-lo i entrar quan estam a l’alçada del torrent del Parral, que te dues entrades, ja trobam qualque bot i hem d’anar adaptant les passes al terreny.

La baixada pel torrent és molt entretinguda, fan tanta feina les mans com els peus, hi ha zones que caminam tranquil·lament per dins el cau i altres que es compliquen, fins que arribam al Gorg a on hem de fer un passet de baixada, una mica després arribam al primer gran bot, segons en Joan de uns 30 metres, el passam pel lateral dret en baixada, passam per una encletxa i trobam el segon gran bot de menys alçada, també el passam pel lateral dret, encara que en esser a baix hem vist possibilitats de baixar-lo destrepant.

A partir d’aquest moment trobam alguns gorgs amb aigua i granotes, per finalment trobar-nos amb una presa, que vorejam per la dreta i ja arribam al camí que escassos 200 metres ens duu als vehicles.

En Resum, ruta circular de 9 quilometres de distància, amb un desnivell positiu de 500 metres, realitzada en 5 hores i 20 minuts comptant aturades.

Assistents: Joan i Tomàs.

Mètode MIDE: 3453. La consideram DIFÍCIL +3

INICIAM LA PUJADA

EL PAS DE LLUNY EN FORMA DE V


ENS APROPAM AL PAS D'EN GIL




PAS D'EN GIL



VISTA DEL PAS DES DE BAIX

VISTA DEL PAS DES DE DALT





EN  JOAN SORTINT DEL PAS


PUIG D'EN XOROI




BEC DE FERRUTX



PEUS DE PORK AL PUIG D'EN XOROI

PUIG D'EN PELAT

PENÍNSULA DE LLEVANT

INICIAM BAIXADA PEL TORRENT DES PARRAL

EN JOAN EN ACCIÓ


RETROSPECTIVA



GORG DES TORRENT




ES GENERAL AL PAS DES GORG




PRIMER BOT


ENCLETXA ENTRE BOTS



SEGON BOT




PRESA


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada