dijous, 10 d’octubre del 2019

MONTE PERDIDO




El Monte Perdido és un dels grans cims dels Pirineus, amb la seva alçada de 3355, és el quart més alt, junt als dols altres cims que el franquegen, el Pico Añisclo i el Cilindro de Marboré forma Las tres Serols.
He iniciat la ruta des del Refugio de Goriz, segurament el refugi més emblemàtic dels Pirineus i un dels més visitats després de La Renclusa. El refugi està pràcticament als peus del Monte Perdido, per tant immediatament ja se inicia la pujada.
Des del frontal del refugi es surt per l’esquerra, guanyant alçada ben aviat, com que hi puja molta gent, la ruta no és mala de seguir, amés a més està ben fitat.
Es passa per la zona de Las Escaleras i després s’arriba a un altiplà a on hi ha grans blocs de pedres, ja estam a 2700 metres d’alçada, hem de seguir en direcció al Cilindró de Marboré, que omnipresent amb la seva forma espectacular és la millor referència.
Arribam al Lago Helado, des d’on es pot pujar també al Cilindro, jo m’ho he passat i ja he sortit una mica més amunt, sortint a la cresta que a la part de baix de la Escupidera la supera.
He fet una part per la cresta fins que he tengut que entrar dins La Escupidera, un gran pendent de pedres, i la part més complicada de l’ascensió, ja que en en el seu tram de dalt, no disposa de la cresta citada i amb la inclinació, si hi ha neu i tens la desgracia de caure t’enviaria al buit, d’aquí el seu nom.
El darrer tram és molt vertical, hi ha una placa In Memoriam, comprovat el nom, resulta que era un muntanyenc de Murcia, que va morir a Sierra Nevada, no entenc massa bé aquesta placa, però qualque sentit deu tenir per que la va posar.
El vent bufava fort, i la sensació de fred a aquesta part fins arribar al coll ha estat enorme, després al donar la volta per fer els darrers metres el vent ha minvat una mica i he pogut estar a dalt una estona, amb la sort que encara que hi havia molta boira, s’ha obert una bona estona i he pogut gaudir de les vistes.
La baixada pel mateix lloc, encara que no hi havia gens de gel, s’ha de baixar amb cura, ja que la forta pendent et tira cap a endavant. Ara sí he baixat fins el Lago Helado, aon he pogut comprovar com la boira pràcticament havia fuit, o sigui que els que han pujat darrera hauran tengut millors vistes.
Des del Lago Helado, he continuat baixant, hi ha un pas que ja havia fet de pujada que disposa de una cadena que va molt bé per fer-lo segur. A la zona de la part plana, el mòbil ha sonat, hi ha una zona de cobertura a on he pogut telefonar i enviar algunes fotos, ja que en la zona del refugi no hi ha gens de cobertura.
Com el dia havia estirat, he disfrutat molt de la baixada i l’he feta tranquil·lament fins tornar al refugi.
Per tant, ruta d’anada i tornada, amb un desnivell de 1200 metres, realitzada en sis hores.
Assistent: Tomàs.
Mètode MIDE: 4353. Per tant la consideram DIFÍCIL +3

MONTE PERDIDO DES DE GORIZ

PUNTA CUSTODIA



MUNTANYENCS PUJANT

LAS ESCALERAS



ZONA DESÈRTICA

LA BOIRA ENS COMENÇA A ENVOLTAR


PAS AMB CADENA



IBÓN HELADO


PER LA CRESTA CAP A LA ESCUPIDERA

PART DE BAIX DE LA ESCUPIDERA



TRAM FINAL DE LA ESCUPIDERA



RESTES DE LA GLACERA 


TRAM DE LA ESCUPIDERA VIST DES DE DALT

IN MEMORIAM

CIMA


ESCULTURA A LA CIMA


ES GENERAL ALA CIMA DEL MONT PERDUT

PUNTA DE LAS ESCALERAS



ES GENERAL EN EL PUNT GEODÈSIC


DETALL DE LA CIMA

PUNTA DE LAS ESCALERAS

CILINDRO DE MARBORÉ

LA ESCUPIDERA EN BAIXADA ( ES POT APRECIAR EL PROBLEMA A L'ESQUERRA)


CILINDRO DE MARBORÉ I IBÓN HELADO


IBÓN HELADO



CILINDRO DES DE L 'IBÓN

MONTE PERDIDO DES DEL IBÓN



PAS DE BAIXADA

EL CILINDRO COMPLET




CAOS DE PEDRES

VIBAC DAVALL UNA BALMA


ARRIBANT A GORIZ
El Monte Perdido es una de las grandes cimas de los Pirineos, con su altura de 3355, es la cuarta más alta, junto a las duelos otras cimas que lo franquean, el Pico Añisclo y el Cilindro de Marboré forma Las tres Serols.
He iniciado la ruta desde el Refugio de Goriz, seguramente el refugio más emblemático de los Pirineos y uno de los más visitados después de La Renclusa. El refugio está prácticamente a los pies del Monte Perdido, luego inmediatamente ya se inicia la subida.
Desde el frontal del refugio se sale por la izquierda, ganando altura pronto, como sube mucha gente, la ruta no es mala de seguir, además está bien acotado.
Se pasa por la zona de Las Escaleras y después se llega a una meseta donde hay grandes bloques de piedras, ya estamos a 2700 metros de altura, debemos seguir en dirección al Cilindró de Marboré, que omnipresente con su forma espectacular es la mejor referencia.
Llegamos al Lago Helado, desde donde se puede subir también al Cilindro, yo lo he pasado y ya he salido un poco más arriba, saliendo a la cresta que en la parte de abajo de la Escupidera la supera.
He hecho una parte por la cresta hasta que he tenido que entrar en La Escupidera, una gran pendiente de piedras, y la parte más complicada de la ascensión, ya que en su tramo de arriba, no dispone de la cresta citada y con la inclinación, si hay nieve y tienes la desgracia de caer te enviaría al vacío, de ahí su nombre.
El último tramo es muy vertical, hay una placa In Memoriam, comprobado el nombre, resulta que era un montañero de Murcia, que murió en Sierra Nevada, no entiendo demasiado bien esta placa, pero algún sentido tendrá por que la puso .
El viento soplaba fuerte, y la sensación de frío en esta parte hasta llegar al cuello ha sido enorme, después al dar la vuelta para dar los últimos metros el viento ha mermado un poco y he podido estar arriba un rato, con la suerte de que aunque había mucha niebla, se ha abierto un buen rato y he podido disfrutar de las vistas.
La bajada por el mismo sitio, aunque no había nada de hielo, debe bajarse con cuidado, ya que la fuerte pendiente te tira hacia adelante. Ahora sí he bajado hasta el Lago Helado, donde he podido comprobar cómo la niebla prácticamente había huido, o sea que los que han subido detrás habrán tenido mejores vistas.
Desde el Lago Helado, he continuado bajando, hay un paso que ya había dado subida que dispone de una cadena que va muy bien para hacerlo seguro. En la zona de la parte plana, el móvil ha sonado, hay una zona de cobertura a la que he podido llamar y enviar algunas fotos, ya que en la zona del refugio no hay ninguna cobertura.
Como el día había estirado, he disfrutado mucho del bajón y lo he hecho tranquilamente hasta volver al refugio.
Por tanto, ruta de ida y vuelta, con un desnivel de 1200 metros, realizada en seis horas.
Asistente: Tomás.
Método MIDE: 4353. Por tanto la consideramos DIFÍCIL +3

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada