dimarts, 2 d’abril del 2024

RAIXETA-PASTORITX-CASES DE MUNTANYA-PENYAL DES LLAMP



Per a dur a terme la ruta d’avui deixam els vehicles a l’aparcament de Raixa. Agafam el camí cap a Raixeta, està indicat com a camí a Valldemossa, sense senyalitzar.

Arribam a Raixeta, per la pista ample, i visitam ses antigues cases, absolutament en runes, els lledoners del pati, caiguts i les teulades enfonsades, un panorama desolador per un lloc que fou emblemàtic de la ruralia mallorquina.

Baixam cap el torrent de Raixa, per agafar el sender que va al seu costat, el trobam bastant arreglat, es veu que per aquí han passat les serres als arbres caiguts, el torrent duu una mica d’aigua neta de els pluges recents.

Arribam a una bifurcació, hem de girar a la dreta, l’esquerra està senyalitzat de forma natural amb pedres i un “no”, per no passar-hi. Seguim al costat del torrent, ara molt ben franquejat amb paret seca. Passam per damunt el torrent per un pontet, el segon pont no el creuam i seguim al costat per ma esquerra, fins que en un punt el podem creuar, el camí és evident.

Seguim per l’altra costat del torrent fins arribar a prop de ses cases de Pastoritx, cercam un lloc davall un garrover per a berenar una mica i després fem passes enrere fins arribar a una bifurcació, ara a ma esquerra que agafa un camí de ferredura per pujar al Coll des Cingle de  Sa Milana. El camí està bastant deteriorat i a estones desfet, va fent traçades i guanyant alçada, si ens giram, podem veure Pastoritx a vista d’ocell.

Arribam al Coll de sa Milana, trevassam un portellet a la  paret seca de partió i baixam cap a la Font de s’Obi, a on hi ha un dipòsit d’aigua i una caseta. Des d’aquí seguim el camí ample de baixada i en la primera bifurcació agafam a la dreta, per l’esquerra aniríem cap a Sa Gúbia.

Arribam a Ses Cases de Muntanya, en bon estat i sembla que deshabitades fa anys, aprofitam per a dinar i decidir si seguim pel camí que passa pel coll de Sa Gúbia i baixa a s’Alqueria Vella o anam cap el Coll del Porrassaret, per majoria decidim anar cap el coll.

Des de ses cases, baixam cap al torrent de sa Gúbia, i seguim un camí que puja al coll situat entre el puig des Cocó i el Penyal des Llamp, en arribar al coll giram cap a l’esquerra i arribam a la fita cimera del penyal.

Des d’aquí hem de baixar fins el Coll des Porrassaret, i ve sa part més feixuga del dia, ja que no hi ha traça i hem d’anar cercant la millor passa, amb fort pendent i el terreny complicat, en arribar al coll una mica del mateix, el que eren antics bancals amb segurament una via per a caminar, ara són un espai dominat pel càrritx i els esbaldregs, novament cercam la millor passa al costat de una paret seca per la dreta del comellar.

En arribar a una barraca esbucada a ma esquerra hem de cercar un camí ample, que no es veu, ja que està completament envaït pel càrritx, finalment el trobam i baixam fins el camí de Raixeta, sortim a una barrera de fusta, molt a prop de un dipòsit d’aigua.

Ara ja només es tracta d’arribar a Raixa per a finalitzar la ruta, a estones dura i aspre. Per acabar ens hem dirigit al bar de la hípica que està a prop de Raixa, a beure unes cerveses. Agraeixo als companys de ruta la seva perseverança i perícia pels trams complicats que hem hagut d’assolir als que no estan massa avesats a transitar-hi.

En definitiva, ruta circular de 14 quilometres, amb un desnivell positiu de 600 metres, realitzada en 7 hores, comptant aturades.

Mètode MIDE: 3443. DIFÍCIL +2 

RAIXETA

COLL DE SON PUIG
PASTORITX
COMA DE SES SITGES
MOLETA DE PASTORITX
ES COLOMER, SES FITES I NA FÀTIMA
CINGLE DE SA MILANA
PUIG DES COCÓ
BAIXANT A LA FONT DE S'OBI
SA MUNTANYA
SES FITES I NA FÀTIMA
DES DES PENYAL DES LLAMP. VA PER TU LLUÍS.💚💘💚



EL GRUP AL PENYAL DES LLAMP
COLL DES PORRASSARET
NA FALCONERA
SA GÚBIA
COMELLAR DE BAIXADA
LLOC A ON COMENÇA EL CAMÍ

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada