Ruta d’avui per gentilesa
del grup “De pinyol vermell”, que realitza excursions molt entretingudes i que
agreixo que m’hagin convidat a compartir el dia d’avui.
Encara que la ruta tenia un
fita principal, han estat molts els recons curiosos que hem pogut visitar, amb
una bona dosi de mostres de la ancestral cultura de les terres de la Mallorca rural.
Hem deixat els vehicles al
costat del creuament que va des de Puigpunyent a Esporles, al camí de sa Vela i
el camí d’Estellencs. En principi per un camí asfaltat que va a la Finca de Son
Forteza que als pocs minuts deixam a ma esquerra, no hem deixat de visitar
l’entrada a on tenen uns fabulosos porcs, simpàtics i alegres, per cert hi
havia una camada de garrins nascuts fa pocs dies.
Hem seguit les indicacions
que ens adrecen al Grau, passant per sa Teulera, ham fet una drecera que les
mateixes indicacions senyalitzen. Des de la teulera, ja podem veure la finca de
Muntanya, actualment no habitada, anam seguint el camí ample i en pujada passam
per darrera de ses cases de Muntanya, després de agafar el camí de l'esquerra en el creuament.
Al cap de una estona ens
trobam un nou creuament, ara triple, hem d’agafar el camí de la dreta, més tard, en
acabar la ruta tornarem pel camí de l’esquerra. Però només ens deviam per la
dreta una estona, per anar a veure el Corral de ses Cabres, un tancat de pedra
seca amb dues estàncies i que aprofita
una gran roca.
En aquest tram hi ha un
cotxo abandonat, una de tantes escultures que pul·lulen per la Serra Mallorquina,
hom es demana, qui conyo va dur i abandonar aquest cotxo allà, ara ja forma
part del paisatge.
Un cop visitat el Corral de
Ses Cabres, tornam al creuament i ara seguim per camí d’enmig. Novament hem d’estar
atents, ja que hem de sortir per un petit sender una mica amagat que ens queda
a la dreta per anar a visitar un pou que disposa de una espècie d' abeurador. A
n’aquest lloc aprofitam per berenar.
De nou fem passes enrera
per tornar a la via principal, encara que una mica després hem de deixar aquest
camí principal per anar per un sender, marcat amb una fita que ens duu al costat
del torrent, fins que arribam a una paret seca en forma de U, i que disposa de
un forat per evaquar l’aigua.
Si hi ha aigua al torrent
hi ha l’opció d’anar per una cornisa, per l’esquerra, però noltros ens ficam
dins el torrent, pel qual avançam una estona, fins que el sender abandona el
cau, pel camí diverses sitges i barraques, fins que trobam un Forn de calç,
contínuam per aquest sender que en baixada ens duu a creuar el torrent en un
pas una mica delicat si està banyat, just passat el pas hi ha la font de Sa
Coma, en un espai bastant bucòlic, molt ben arreglat amb unes passeres unides
per un petit pont, un safareig i al fons una era.
La font està dins una
petita cova, tancada amb dues barreres de ferro. Tornam de nou enrera, desfent
les passes realitzades fins que tornam arribar al for de calç, citat
anteriorment. Ara es tracta d’agafar un sender que surt a l’esquerra del forn, en
pujada dins una petita torrentera, aquí hi ha algunes fites que ens van
indicant el bon camí, passam de nou algunes sitges i anam fent una volta cap a
l’esquerra.
Estam molt a prop de s’entrada
de la Gran Fesa de Puigpunyent, el principal objectiu del dia, però com sempre
que hi he anat, es resisteix. Finalment veiem unes cabanyes construïdes amb
pedres planes que ens indiquen que estam a prop, com deia el gegant: “sent olor
de carn humana, ja en menjaré aquesta setmana”: nosaltres sentíem olor de Gran
Fesa, però encara ens restaven uns metres per arribar-hi.
Finalment hem trobat el lloc per
baixar-hi, el tall comença modest, per anar endinsant-se i fer-se molt pregon,
hi ha dos avencs en el seu inferior, quasi un a cada costat. El lloc és únic,
espectacular.
Arribam fins el final, a on
hi ha el segon avenc, i tornam al mateix lloc per a on havíem entrat, encara
que també es pot sortir pel costat oposat.
Ara hem anat a cercar un
lloc per dinar i hem trobat un espai còmode amb l’excepcional vista del Galatzó
just davant nostre. El dinar tothom duia el seu, hi ha hagut entrepans, fruites
seques, fruita fresca, ciurons i altres. Mentrestant ens bevíem un xupinet de
vi dolç aportat per en Biel, en Pere ens ha fet sonar unes notes musicals amb
el seu flabiol.
Ara ja només ens restava
botar una paret, que sembla separa les finques de Son Net i Son Forteza, i
seguir un camí que es va fent més evident fins que arriba al creuament triple
pel que havíem passat el dematí, la resta del camí pel mateix lloc que l’anada.
En definitiva ruta de uns
12 quilometres, amb un desnivell acumulat de 600 metres, primera part d’anada i
tornada i una segona part circular, realitzada en 5 hores i 45 minuts comptant
les aturades.
Assistents: Pere, Biel i
Tomàs.
Mètode MIDE: 2323. Per tant
la consideram MITJANA +2
 |
EL CAP DE SA GUARDA |
 |
SON FORTEZA |
 |
SA TEULERA |
 |
CASES DE MUNTANYA |
 |
FORN DE CALÇ |
 |
ESCULTURES NO NATURALS |
 |
CORRAL DE SES CABRES |
 |
ES POU |
 |
FORMA MOLT CURIOSA DE UN TRONC |
 |
BARRACA DE CARBONER |
 |
PARET SECA EN U I CORNISA SUPERIOR |
 |
BALMA |
 |
FORN DE CALÇ |
 |
FONT DE SA COMA |
 |
SAFAREIG DE SA COMA |
 |
PAS DEL TORRENT |
 |
INICI DE SA GRAN FESA |
 |
GRAN FESA 2 |
 |
GRAN FESA 3 |
 |
PRIMER AVENC |
 |
GRAN FESA 4 |
 |
GRAN FESA 5 |
 |
GRAN FESA 6 |
 |
GRAN FESA 7 |
 |
GRAN FESA 8 |
 |
GRAN FESA 9 |
 |
AVENC DEL FONS
|
 |
GRAN FESA 10 |
 |
GALATZÓ |
 |
PERE TOCANT EL FABIOL |
 |
TERCER FORN DE CALÇ |
 |
ARRIBANT A PUIGPUNYENT |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada