dissabte, 8 de gener del 2022

COMA DEN BUSCANTE-PUIG DE NA MARIT-PAS DE S'ARBOÇAR-COMA GRAN

 


La ruta d’avui ha estat per la zona de la Comuna de Bunyola, hem entrat amb el coxto per l’estació d’electricitat que hi ha al costat del cementeri,  remuntam pel Camí dels Cocons i i abans d’arribar a ca Na Maragues podem deixar el vehicle en un espai habilitat per uns 10 cotxos.

Començam a caminar i en arribar a ca Na Moragues tenim dues possibilitats seguir recte per la Coma Gran o girar a la dreta, nosaltres giram a la dreta, pujam per la pista fins la barrera de can Bergantet, que passam pel lateral habilitat i seguim el camí en pujada fins que arribam a una nova barrera que no passam, a la dreta el sender segueix passant per damunt una paret seca esbucada i segueix fins arribar a una pista asfaltada que no agafam i seguim rectes, entrant així al camí de la Coma den Buscante, que rima en turrones Adelante.

En un desl primeres revolts trobam una casa cova, sembla abandonada ja fa anys, però actualment està neta per dins i es pot visitar, el camí segueix i trobam una barrera amb porxet, la porta es tanca amb un contrapès, després arribam a Cas Bergantet, es veu que es va intentat rehabilitar, però actualment el sostre ha caigut i la casa està en runes. Seguim i trobam una nova barrera amb un arc, una preciositat d’aquesta coma.

Després de passar per la barrera el sender és un dels més atractius de la serra, moltes roques estan tapades amb herba verda formant un paisatge molt bucòlic. Seguim pujant, fins que el sender passa per una zona de càrritx i arriba al camí ample de dalt, un de tants d’aquesta zona, tot d’una en sortir podem veure una senyalització vertical, nosaltres seguim per la dreta cap el Puig de na Marit, per anar al puig s’ha de caminar uns metres i immediatament girar de nou a la dreta, si seguim rectes anam a altres llocs.

El camí ample, arriba a un tap, a on surt un senderó, que s’ha d’agafar, al tanto, ja que hi ha uns pins caiguts que impedeixen el pas, pocs metres després d’agafar el senderó, s’han de botar i seguir-lo, per arribar al puig, supòs que amb el temps aniran podrint-se i es podrà passar amb normalitat.

Assolim el puig, a on hi ha un vèrtex geodèsic quadrat i un betlemet dins una peça de fang tapada amb vidre. Aprofitam per a menjar una mica i a la vegada criticar a tots els que no han vengut, que sempre és una bona teràpia de grup, un esport social de primera magnitud.

El camí de tornada el fem pel marteix camí, fins que arribam a la senyalització que he comentat abans i ara anam fins el Pou del Planietjar, des dón podríem baixar pel camí del Puig Gros , però nosaltres avui volem baixar per la Coma Gran, per tant anam a cercar el pas que surt des del pou i arriba a les parets que baixam a la coma Gran, el lloc per fer-ho és el pas de s’Arboç´, que al estar a dalt sembla molt complicat, però que al entar-hi passa a ser moderat, en tot cas i com sempre en aquests tipus de pas, molt alerta, ja que la caiguda és de alguns metres.

Al poc i per una baixada sense camí arribam al camí de la Coma Gran, la referència per si es vol fer el pas al inrevés, pot ser un forn de pa, que hi ha uns metres més a baix. Seguim per aquesta estupenda coma, semblant a la den Buscante i arribam a un portell, a on el camí s’eixampla, ara ja còmodament passam per diverses cases amb horts  i per sa Cova, ja documentada en el sdegle XIV i que actualment serveix d’habitatge, hi ha un aset i un “pavo real”.

En resum, ruta circular de 10 quilometres de distancia amb un desnivell positiu de 450 metres, realitzada en 4 hores i 45 minuts comptant aturades.

Assistents: Alexandra i Tomàs.

Mètode MIDE: 2353. La consideram DIFÍCIL. Si no és fa el pas passa a ser MODERADA. (2233).


CASA COVA
BARRERA D'ENTRADA CAS BERGANTET
POU DE CAS BERGANTET
SEGONA BARRERA
ES GENERAL HA TORNAT JOVE
COMA DEN BUSCANTE
CREUAMENT DE CAMINS
BETLEMET DEL PUIG DE NA MARIT
GRUP ROCA I CÀRRITX AL PUIG DE NA MARIT
EL PLA DES DEL PUIG DE NA MARTIT
PENYAL D'HONOR I A DARRERA SES ANTENES D'ALFÀBIA
POU DES PLANIEJAR
PAS DE S'ARBOÇ VIST DE DALT
FLETXATA D'EN PEP TORRENS 
N'ALEXANDRA COMENÇA A DAVALLAR EL PAS
BAIXANT PEL PAS DE S'ARBOÇ
PAS DE S'ARBOÇ
FORN DE PA (REFERÈNCIA PER PUJAR A CERCAR EL PAS)
COMA GRAN
CASA COVA SEGLE XIV

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada