dilluns, 12 de juliol del 2021

RUTA DE OS FERREIROS (PR-AS-18)

 


Sortim de la vila de Taramundi pel sender condicionat al marge de la carretera AS-21 en direcció al nucli de Veiga de Llan. El desviament indicat a la carretera ens condueix en descens a poble, en el qual va existir un mall i diverses forges (aquí anomenades cellers) i en el que avui podem visitar els tallers de dues artesans ganiveters.

Des Veiga de Llan i després de creuar el riu Cabreira, un camí pel bosc ens porta a O Mazonovo, on el Cabreira s'uneix a el riu Túria. En aquest lloc també va funcionar un mall i avui es troba el Museu dels Molins, la visita ens introdueix en el món de la mòlta de cereal i l'aprofitament de la força de les aigües per al funcionament de molins i d'una mini-central de generació d'electricitat.

Creuant el Túria, vam sortir d'O Mazonovo per un camí que recorre el frondós bosc al costat de riu i, després de creuar de nou, ens deixa a l'entrada de Veiga dó Sarza, poble amb una interessant història que contar-nos al voltant de la feina del ferro (aquí hi va haver una antiga ferreria, un mall i nombrosos Ferreiros). Avui el tranquil passeig entre la seva acurada arquitectura tradicional, en bona part dedicada a allotjaments de turisme rural, ens descobreix la nova vida d'un dels nuclis més bonics de Taramundi. Una àrea recreativa, al costat de riu, ens ofereix un lloc perfecte per a un merescut descans.

Des de Veiga dó Sarza, i després de creuar amb precaució la carretera AS-21, la ruta ens condueix en ascens fins Pardiñes, passant per A Garda i Vilanova. En aquest últim lloc dos artesans ganiveters mantenen viva l'herència dels seus majors.

Continuant la pujada, un espès bosc de castanyers ens acompanya fins Pardiñes. Aquí trobem el Museu de la Ganiveteria de Taramundi, on podrem tornar la nostra mirada cap al passat de l'ofici, gaudir d'una demostració d'elaboració d'una navalla i fins i tot conèixer l'evolució de l'espai de treball, des d'una bodega tradicional fins a un modern taller.

Sortint de Pardiñes s'afronta l'últim tram de la ruta, ara en descens per camí asfaltat fins al punt d'inici, amb fantàstiques vistes sobre la vall dominat per la vila.

En resum ruta circular de 8 quilometres, amb un desnivell positiu de 150 metres, realitzada en 4 hores comptant les visites als llocs.

Assistents: Marta, Magdalena i Tomàs.

Mètode MIDE: 1222. La consideram FÀCIL +3



HORTENSIES VERMELLES


RIU CABREIRA




MOLINS DE MOLDRE FARINA





SISTEMA HIDRAÚLIC




CORTINA D'AIGUA









S'HEREVA DE CAN MANDARINA






HORREO MODERN




MUSEU DELS GANIVETS




ESGLÈSIA DE TARAMUNDI


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada