dijous, 21 d’octubre del 2021

FOZ DE LUMBIER

 


Després de pernoctar a Isaba, hem partit cap el sud, per arribar al poble de Lumbier, a on es troba la famosa i molt visitada Foz de Lumbier. La paraula Foz no és reconeguda per la RAE, però si que s'utilitza a Navarra i Aragó per denominar a encletxes pregones entre formacions rocoses, com per exemple el Torrent de Pareis.

Hem aparcat a la zona habilitada a l'estrada de la Foz a uns 2 quilometres del poble, pagant el mòdic preu de 3 €. Es poden  fer dos recorreguts, però a nosaltres només ens interessava la part de la Foz,per tant l'hem recorreguda de dalt a baix i tornat pel mateix camí.

El camí molt curt discorr per una vella zona ferroviaria, avui dia habilitada com a sender que conserva alguns vells vestigis, que encara són evidents, es passa per dos túnels i al sortir del segon a ma dreta hi ha un sender per passava pel Pont del Diable, actualmnet en runes i que travessava la Foz, aquest camí habilitat amb cadenes, pot ser perillós en cas d'estar banyat o neu, un abvís el dóna com a molt perillós i responsabilitza a l'usuari de possibles accidents.

Després de visitar la zona del pont, he tornat enrera i he baixat per dos petits senders fins la zona de l'aigua, fins que finalment hem tornat arribar a l'aparcament.

Un cop descrita la ruta m'agradaria  parlar sobre un fet  molt important, aquest lloc com molt altres a la península són d'especial interés per la seva fauna, flora i medi natural. Com es pot veure a les fotos hi ha algunes especies de rapinyaires com el voltor i l'aufrany (alimoche), i com es pot veure és un lloc visitable, de cap a cap d'any, hi van grups escolars i altres per a poder visionar les aus en el seu entorn, per tant conviuen perfectament els visitants amb les aus.

No importa ser doctor honoris causa, ni cap pardalada per l'estil per entendre, que la majoria de les especies s'acostumen a la presència humana i podem conviure perfectament sense cap perill per a la seva integritat, de fet a la península hi ha cents de llocs com aquest, visitables i sense problemes de pas, ni evidentment zones d'exclusió. 

Senyors llicenciats que governau La Conselleria de Medi Ambient de les Balears, a vosaltres va destinat aquest escrit i molts altres que ja he fet anteiorment, no ens prengau el pel al ciutadans i tornau al poble el dret a caminar pels camins que heu tancat en nom de una protecció inventada que només afavoreix als capitalistes de barraca.

Bé, en definitiva, ruta d'anada i tornada de 3 quilometres de llargaria, amb poc desnivell, realitzada en una hora.

Assistents: Magdalena i Tomàs.

Mètode MIDE: 2121. La consideram FÀCIL +2




ENTRADA  ALA FOZ


PRIMER TÚNEL


LLOCS DELS NIUS


VOLTORS


SEGON TUNEL

DETALL DELS FERROS PELS CABLES DEL TREN





LLOC A ON S'AIXAMPLA EL RIU



ENTRADA AL SENDER DEL PUENTE DEL DIABLO



RUNES DEL PUENTE DEL DIABLO

PART MÉS ESTRETA DE LA FOZ



DESGRIMPADA PER ACCEDIR AL PONT



DETALL



ZONA DE BAIX DE LA FOZ





IMPRESSIONANT





CAMI TALLAT DINS LA PEDRA


CORVIDS




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada