dimecres, 20 d’octubre del 2021

RUTA DE GARTXOT



Avui ens hem mogut de Isaba a la Selva de Irati, per a dur a terme una ruta per la zona, la Selva de Irati és la segona fageda més gran d'Europa, i el seus límits abasten territoris espanyols i francesos. 
Nosaltres abans d'ahir passarem pel Port de Larrau, tancat a la part francesa des del febrer per temes de terrorisme, però hi ha trànsit i com no ho saviem, varem passar, aquesta part també és la Selva de Irati, i hi ha algunes rutes.
Hem sortir de la vessant espanyola, en concret del poble d'Itzaltzu, per  fer la ruta de Garxot, segons la llegenda fou un bard que va treballar pels monjos benedictins de Roncesvalles, ells criticaven la seva música i varen voler adoctrinar el seu fill, però en Garxot no anava de punyetes i abans de que el seu fill caigués amb les mans dels monjos, el va liquidar de un cop d'espasa; va ser perseguit i es va amagar en una cova, aquesta és la llegenda i així l'he contada.
Com he comentat és surt del poble per anar un poc més de un quilometre per carratera cap a Isaba, trobam les primeres indicacions a una sortida a ma esquerra, i en tot moment tenim narques taronges i blanques que ens indiquen el camí , a part hi ha  senyalitzacions verticals de fusta, no hi ha pèrdua.
Començam pujant, per la fageda, no hi ha que dir que ées un festival de colors aquest mes d'ctubre, una gran experiència pels sentits. En la pujada trobam un bunker de la Guerra Civil Espanyola, a ma esquerra i finalment al sortir de la fageda arribam a un miraodr que ens permet començar a tenir unes bones vistes dels Pirinesus Occidentals.
La ruta segueix i va voltant a l'esquerra, passa per diverses cascades, però actualment no baixa aigua. Arribam a un indicador que ens marca Lakorreta, que en realitat és la Cova a on el bard Gartxot es va amagar.
He inyentat entrar, però com som molt ample d'espatlles, no he pogut, només si hagués fet la cuca molla hagués pogut passar a dins, no sé exactament quina llargaria te la cova, he tornat al camí i hem seguint la ruta, passant per un pas amb cordes i després ja en baixada cap el poble, en principi per camps de conreu i ramats i finalment per una fageda que baixava amb molta pendent directament.
Hem anat al poble més proper, Otsagavia, a fer el final feliç, ja que Itzaltzu és un poble sense serveis.
En definitiva, ruta circular de 12 quilometres, amb un desnivell positiu de 600 metres, realitzada en 5 hores, comptant aturades.
Assistents: Magdalena i Tomàs.
Mètode MIDE: 2223. La consideram MITJANA +1























COVA DE GARTXOT



















 
FINAL FELIÇ A OTSOGAVIA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada