divendres, 22 d’abril del 2022

SA FORADADA-SA PEDRISSA



La ruta d’avui esta composta de dues parts per fer-la una mica més llarga i completa. Com que he deixat na Marta a l’aeroport a les 5 del dematí, he partit cap a Valldemossa, res obert per fer un cafè, he anat fins la benzinera que al poc d’arribar a obert el bar i he pogut prendre un cafè amb magdalena.

He deixat el vehicle a l’aparcament de Son Marroig, he estat el primer en arribar. He baixat pel camí ample i molt popular  fins a Sa Foradada, no havia pujat mai a damunt i avui ho he fet, el pas per accedir a dalt te un punt exposat, s’ha anar amb molta atenció, una vegada a damunt, es tracta d’anar de roca en roca fins el punt més alt i just damunt a on hi ha el forat, que evidentment no es veu. A dalt hi ha una placa commemorativa damunt un monólit.

He tornat a Son Marroig pel mateix camí, fins que en arribar al Mirador que hi ha a prop de ses cases, he entrat per un sender que passa pel Pas des Gat i arriba al Mirador d’en Visc, aquí ha començat la part aspre i decebedora, no he estat capaç d’enllaçar amb el sender, per tant he pujat una mica, just davall la carretera la quantitat de fems, llaunes vidres, ferros, plàstics és immensa i no és de fa poc, fa dècades que no ho netegen, he continuat passant pel costat de sa Marineta per la carretera i he tornat entrar en direcció al Mirador d’en Visc, un de tants que va construir s’Arxiduc.

Des del Mirador surt un camí que donant la volta s'allunya de la costa i després hi torna per arribar pràcticament a tocar l’aigua, hi ha una antiga corda per baixar-hi, però està xapada, estam a la zona des Banc.

En arribar a la paret i ja a només 50 metres de la Torre de Sa Pedrissa, no he pogut accedir-hi de cap manera, una colecció de sis fileres de filferro amb pues, amb unes barres de ferro en forma de L invertida fan inviable el pas fins a la torre, un possible pas pel lateral també està farcit de filferro.

I que podem dir de tot plegat ? Que això ja vessa fa temps, com és possible que una zona d’especial interès paisatgístic amb un bé de gran interès cultural estigui en mans privades i que es faci un ús absolutament privatiu?

Els legisladors estan per a solucionar i posar fre a aquests abusos als que ja estam sobradament acostumats a Mallorca, però no per això deixen de ser un insult al poble, i a més a més que tot això succeeix en el denominat Patrimoni de la Humanitat. L’accés a tots aquests llocs, ha de ser lliure i universal, per molt que estigui en mans privades, i això només es pot fer a trvés dels mecanismes legals, com és aquell de l’expropiació en cas de necessitat, qui no dóna pas, expropiat i “Santas Pascuas”, que per això es paguen imposts, a més estic segur que hi ha altres formes d’actuar en les que s’eviti que tot això passi.

Bé, en veure que no podia passar, vaig aprofitar per a bernar una mica, enlloc de tornar pel lloc de l’anada, vaig pujar al Puig de Sa Pedrissa, direcció Son Marroig i vaig sortir de nou a la carretera al costat de Sa marineta, des d’on vaig arribar en pocs minuts a Son Marroig, amb l’aparcament farcit de cotxos i alguns esperant per aparcar.

Vull fer una menció a la gran quantitat de Lletreres  (Euphorbia dendroides)  que hi ha a la zona i que no es poden tocar per la toxicitat de la  llet que surt de les seves branqyes si es rompen, personalment una d'aquestes plantes fa anys em va provocar una ferida que em va durar algunes setmanes.  

En definitiva, ruta d’anada i tornada amb alternatives de 11,6 quilometres, amb un desnivell positiu de 500 metres, realitzada en poc més de 5 hores comptant aturades.

Assistent : Tomàs.

Mètode MIDE: 2343. MODERADA +4

VISTA DE SA FORADADA DES DE SON MARROIG


CASES DE SON MARROIG
MIRADOR
COLLET ACCÉS A SA FORADADA
VISTA OPOSADA EN EL COLLET
PUNT MÉS ALT DE SA FORADADA
PLACA AL VAPOR VULCANO
ES GENERAL DAMUNT SA FORADADA

PAS D'ACCÉS A DALT DE SA ROCA
FORMACIONS ROCOSES EN EL CAMÍ
MIRADOR D'EN VISC
SA FORADADA DES DEL MIRADOR DEN VISC
ESCULTURA
ASETS
DEIÀ
ES BANC
SIS CABLES DE FILFERROS AMB PUES
LATERAL AMB FILFERROS

TORRE DE SA PEDRISSA
PUIG DE SA PEDRISSA
LLETRERA ( EUPHORBIA DENDROIDES)
CAP GROS
PARET SECA AMB ESCALONS
ARRIBANT AL MIRADOR D'EN VISC
ARC DE PEDRA

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada