dijous, 18 de febrer del 2021

DE FORNELLS A BINIMEL·LA PER LA COSTA



Tercera ruta de la setmana per terres menorquines. Com que el dia anterior havia acabat a prop de Fornells, avui he començat d’aquesta població, obviant el tram d’asfalt. A diferència dels dos dies anteriors, avui la ruta s’ha fet per la costa i no pel camí de Cavalls, encara que he coincidit en qualque tram.

He sortit des de la punta del cap de Fornells, a on per a començar podem trobar una petita ermita de la Verge de Lourdes i la Torre de Fornells en perfecte estat de conservació. Ja des de la Torre podem visionar al Far de cavalleria i la immensa península que surt de terra a mar.

HI ha petits senders damunt les roques que ajuden a caminar, en tot moment molt a prop de la mar, en una zona molt abrupta i esculpida per la força del vent.

Seguim la linia de la costa i passam a prop del cementeri de Fornells, per anar cap a la zona denominada Platges de Fornells, en el costat oposat a la localitat i que també està urbanitzat.

En arribar a la zona urbanitzada, he seguit per la costa, en alguns llocs no hi ha altra manera de passar que entrar dins les zones enjardinades dels apartaments que pràcticament estan damunt la mar, són aquestes barbaritats urbanístiques que es deixen fer a les zones marítimes i a on sempre hi hauria d’haver una zona de pas, ja que de cap manera poden ser privades, en tot cas en cap lloc he vist prohibicions, simplement cartells de “Privat”.

En acabar aquesta zona i sempre anant a ran de mar, he arribat a la Platja de Cala Tirant, un arenal molt gran a on he coincidit amb una senyora amb un canet i hem parlat una estona sobre la nova normalitat, capítol 27.

Al final de la platja he trobat indicacions del camí de Cavalls, però tampoc les he seguides, ja que la meva intenció era seguir per la costa i així ho he fet, per finalment tornar a trobar el camí que m’ha duit al poblat romà de Sanitja, que conflueix amb la carretera que arriba al far.

En aquest lloc hem coincidit amb na Magdalena que ha fet trams amb la bici i hem dinat junts. Des del poblat fins a Binimel·la només hi havia uns 4 quilometres, però jo no he seguit el camí oficial i he partit cap a la Torre de Sanitja, actualment en restauració, es veu que a Menorca si tenen doblers per restaurar el patrimoni, no com a Mallorca que es deixen perdre la majoria de torres de la costa, i que estan en estat de runes.

Des de la Torre, situada en una petita península dins la zona de Cavalleria, he anat per la costa, sense traça i sempre a prop de la costa passant per Cala Torta, cala Rotja i les platges de Cavalleria i Ferragut, a on unes al·lotes molt simpàtiques m’han dit que a on anava, ja que semblava que al final de la platja de Ferragut no hi ha pas, però m’han dit que es podia botar per damunt les roques i així ho he fet, per una estona més amunt connectar amb el camí de Cavalls i fer el darrer tram fins a Binimel·la passant per Cala Mica.

En definitiva, ruta lineal, de 16 quilometres de distància, amb desnivells curts i a vegades pronunciats, realitzada en 5 hores i quart comptant aturades.

Assistent: Tomàs. Magdalena de suport.

Mètode MIDE: 2333. La consideram MITJANA +3



MOLA DE FORNELLS




ES GENERAL A S'ERMITA DE LOURDES


TORRE DE FORNELLS

POBLE DE FORNELLS DES DE LA TORRE

FANTÀSTICA TORRE DE FORNELLS


ZOOM DEL CAP DE CAVALLERIA

RETROSPECTIVA DE LA TORRE I EL CAP



CURIOSA CONSTRUCCIÓ

ZONA COSTERA ENTRE FORNELLS I PLATGES DE FORNELLS





CALA TIRANT

ZONA HUMIDA DE CALA TIRANT



COSTA CAP A CAVALLERIA


MACAR PETIT

RETROSPECTIVA DE LA TORRE DE FORNELLS


MACAR GRAN




PLATJA D'EN PATET

POBLAR ROMÀ DE SENUTJA




PORT DE SANITJA
ZONA TALAIÒTICA 1


ZONA TALAIÒTICA 2


ZONA TALAIÒTICA 3


ZONA TALAIÒTICA 4


PORT DE SANITJA


TORRE DE SANITJA EN RESTAURACIÓ





CALA TORTA




ARRIBANT A LA PLATJA DE CAVALLERIA

CALA ROJA


CALES DE CAVALLERIA I FERRAGUT



CALA MICA



CALA EN VALENT




CALETA DE S'ELISABET


PLATJA DE BINIMEL·LA




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada