dilluns, 14 de desembre del 2020

EMBASSAMENT DES TORRENT DE S'HORT-S'ULL DE MOSSEN ARNAU-SA CRIVELLA-SES BASSES




Avui hem estrenat un nou grupet d’amics de la muntanya, de moment som quatre integrants i el nom escollit és “Roca i càrritx”, i no hi ha millor manera de batiar un naixement muntanyenc que a la zona de Mortitx.

Hem deixat el vehicle a davant l’entrada de la finca de Mortitx per agafar el camí de Ses Basses, camí senyalitzat, una mica abans d’arribar al petit embassament del torrent de s’Hort des Molí hem agafat el camí ample de l’esquerra que ens duu fins l’embassament superior, molt més gran que l'inferior i avui ple d’aigua.

Hem desfet aquest camí per a continuar pel camí de Ses Basses i en arribar a una roca separada en forma de l’os iogui, hem sortit per l’esquerra per a visitar una cova de la qual en desconec el nom, hem trobat ossos però no eren humans i una petita rata pinyada ens ha saludat.

Hem tornat pel mateix camí i novament ens hem desviat per anar a berenar al Refugi de Lavanor, a on hi ha una magnífica taula per a 8 persones, així hem pogut guardar les distàncies d’obligat compliment.

Una vegada hem recuperat forces hem seguit cap a Ses Basses, però sense arribar-hi, ja que en un lloc determinat a on fa unes setmanes vàrem deixar una fita a ma dreta, hem sortit del camí per dur a terme una volta circular, ara ja fora traça per la zona.

La idea era trobar i pujar a un forat que hi ha en una de les grans roques d’aquesta zona, i que com no li coneixem nom, quan el verem  el vàrem batiar com s’Ull de Mossen Arnau, ja que des d’aquest forat es veuen perfectament totes les elevacions de la zona que qualcú en el seu moment i en molt bon criteri va batiar com a les Catedrals del Càrstic. Com segurament molta gent sap, molt més a munt hi ha el conegut i famós Ull de Deu, que domina tota la zona.

Ha anat molt bé i hi hem arribat sense cap dificultat, s’hi pot pujar per davant i per darrera i a més a més s’hi pot pujar damunt, tal com es pot veure a les imatges. Després de reconèixer bé la zona hem anat cap a les roques que donen a la mar, per arribar a Sa Crivella.

La zona és molt complicada, i al arribar a un lloc que teníem que fer equilibris amb el conseqüent perill que comporta, hem decidit tornar enrere i envoltar un gran rocam. Hem arribat no sense un bon esforç a una zona  a on teníem la immensitat de la mar als nostres peus, i hem decidit dinar-hi.

Estàvem a pocs metres de Sa Crivella a on hem arribat per un lateral, i després hem cercat la boca, tapada per una gran mata per accedir-hi.

Un cop finalitzada la visita a Sa Crivella, hem continuat la ruta que dúiem, per donar un cop d’ull a la zona oest, ja que en properes dates hi volem fer una incursió. Hem pogut veure el torrent dels Porcs que acaba amb una gran caiguda a la mar i al fons unes agulles molt curioses.

Des d’aquest punt, a on hi ha restes de una antiga reixa de ferro, ens hem dirigit a Ses Basses, novament per un terreny força complicat, marca de la casa. Al arribar a Ses Basses hem entrat per una barrera, per veure l’aljub i després hem sortit pel botador posterior, per ara agafar el camí que ens duria de volta, i ara sense aturades al lloc de començament, fent una bona pujada fins el coll del Vent, per després anar baixant.

Avui vull fer esment a les meves dues companyes, per seu bon fer en un entorn que no coneixen i que és molt hostil, una bona prova de foc superada amb escreix, com tothom sap, molta gent que va a Mortitx no hi vol tornar i hem quedat per repetir ben aviat a la zona, que tantes possibilitats ofereix.

Per tant, avui ruta semi circular de 16 quilometres de distància, amb un desnivell no controlat, realitzada en 7 hores i 45 minuts.

Assistents: Alexandra, Inés i Tomàs.

Mètode MIDE: 3544, per tant la consideram DÍFICIL +4


VINYES DE MORTITX


EMBASSAMENT DE DALT DEL TORRENT DE S'HORT




EMBASSAMENT DE BAIX DEL TORRENT DE S'HORT


COVA







NOSFERATU


OS IOGUI DE PEDRA

REFUGI DE LAVANOR

CAMPET RODÓ



CATEDRALS DELS CÀRSTIC 1

CATEDRALS DELS CÀRSTIC 2

ULL DE MOSSEN ARNAU








DOMINANT L'HORITZÓ

N'ALEXANDRA EN PLENA FEINA




EL TERRENY NO DÓNA TREVA




VISTA LATERAL DE SA CRIVELLA


ENTRADA A SA CRIVELLA





SIS VOLTORS ENS SOBREVOLAVEN



INÉS DESAFIANT EL BUIT



TORRENT DELS PORCS



AGULLES DE PEDRA

SA CRIVELLA VISTA DE LLUNY


EL GRUP A S'ALJUB DE SES BASSES


 

3 comentaris:

  1. Hola company, el conegut y famos Ull de Deu com l'enomenes, es el nom que li va possar fa una serie d'anys el meu amic y bon muntanyer Fernando Chamorro, ja que anequell moment no coneixie el toponim, despres de una serie d'investigacions vaix sabre que el toponim era "forat des puig de ses Moles" y aixi el figurarem al mapa d'Alpina. No es perque modifiquis res, i molt manco per crear polemica de noms, simplement o coment de manera informativa. Salut i muntanya.

    ResponElimina
  2. Uep Toni, efectivament ja conec el seu nom antic i podem dir que oficial, de fet ja ve així reflectit en el mapa actual de Alpina. Supòs que a vegades i segur que sense ànims de protagonisme a vegades posam noms a llocs per a on passam, per desconeixement i fins i tot després de cercar si aquest lloc en concret té un nom que el defineixi. Fa poc vaig passar per la zona a l'est de sa Crivella fins els Musclo dels LLorers i vaig veure que qualcú en el seu moment hi havia batiat com "les catedrals dels càrstic" i així ho vaig reflectir a la ruta, ja que en cap lloc vaig trobar un possible nom de la zona.
    Sincerament no som massa de posar noms, de fet només crec que en dues ocasions si que en la ruta i per delimitar exactament lloc molt particular he posat dos noms després de cercar acuradament si en tenien, i un és el curiós forat que hi ha a un quilometre més o manco de Sa Crivella i que per casualitat vaig veure fent una ruta per la zona, tu saps si aquest forat te nom?
    Bé, moltes gràcies i a disfrutar de la muntanya, que és una de les millors coses que tenim!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Tomàs, a els cartics de la serra tenim un faster de forats, cualcuns en toponim y i altres n'on tenen o no els conec, del que me parles no se si el conec o no, crec que no, malgrat anant cap a sa crivella ania un cuants que se veuen d'enfora...

      Elimina