dimecres, 10 de novembre del 2021

ALT DE LES PEDRERES-BUITRERAS DEL BARRANC DE CINT

 


Avui sortim del Preventori d’Alcoi, situat damunt la localitat homònima, per anar a fer una ruta molt interessant des del punt de vista ornitològic, poder veure els voltors de molt a prop.

Els voltors foren introduïts a n’aquest espai fa uns 20 anys i des de les primeres parelles, actualment hi ha uns 80 d’exemplars que viuen i procreen el les denominades “Buitreras del Barranco de Cint”. Tota la zona és visitable, excepte el lloc a on els hi donen de penjar i recuperen els exemplars ferits o malalts. Els voltors passen tant a prop de les persones, que es pot sentir perfectament el soroll de l’aleteig, és un espectacle digne de veure.

Des del Preventori, caminam cap una àrea recreativa a on hi ha un petit safareig i una caseta de pedra, per anar cap a l’Ermita de San Cristòfol, a on arribam per un bon sender en pujada, fem la vista a l’ermita, que té uns moderns murals de colorins, una gran creu de ferro i una petita capelleta.

Des de l’ermita ja podem veure el nostre proper objectiu, l’Alt de les Pedreres, un dels 52 mils que hi ha a la província d’Alacant, hi arribam per un sender a estones que sembla empredrat per humans, però que creiem és natural, i és aquí a on comença l’espectacle d’avui, els voltors quan es veuen, passen a escassos metres, una vegada i un altra, els hi agrada la nostra presència, s’aturen damunt les roques i tornen alçar el vol.  Escric tot això, ja que esper que els “entesos” de Mallorca que constantment ens posen traves a les zones de procreació sàpiguen, que nosaltres sabem tot això, que ho vivim constantment a la península i que també sabem que ens volen prendre el pel de una forma descarada, quasi diria jo avergonyidora. La ruta dels voltors del barranc de Cint roman oberta tot l’any i es visitada per milers de persones.

Per qui vulgui saber com es fan les coses, pas el següent enllaç del Projecte Canyet: https://www.alcoi.org/es/areas/medi_ambient/instal_servicios/projecte_canyet.html

Des de l’Alt de les Pedreres, baixam cap una torre d’observació d’aus, per després tornar a pujar a la zona a on hi ha un menjador per a voltors i sembla que un lloc per a la recuperació dels exemplars malalts o ferits, la menjadora es pot veure des del camí, a on es veuen restes d’animals morts i els voltors que romanen per la zona. Aquí hi ha alguns cartells que demanen silenci als visitants.

Després de visitar aquesta zona tenim dues opcions, anar a cercar la baixada al barranc de Cint o continuar la baixada més amplia pels conreus, elegim aquesta opció per fer la ruta més llarga, però no la puc  aconsellar, ja que es passa per zones urbanitzades, que no tenen cap interès, per tant el millor seria fer la ruta curta i baixar al barranc.

Després de caminar per aquestes zones passant camins i alguna carretera asfaltada que va al centre de la Serra de Mariola, ens dirigim cap el Barranc, per travessar-lo, en el darrer tram coincideix amb el GR i és espectacular, a un costat tenim l’Alt de les Pedreres per aon hem passat abans i a l’altre la zona de les “Buitreras”, els voltors novament ens passen per damunt una vegada i una altra.

Al arribar al final del barranc, sortim a les runes de una antiga fàbrica de paper, la xemeneia encara resta en peu. Des d’aquest punt, ens resta un Km. Per arribar al Preventori, a on ens acabam la ensaïmada de cabell d’àngel de Caimari, molt bona per cert.

En resum, ruta circular de 15 quilometres de distància, amb un desnivell positiu de 700 metres, realitzada en  6 hores comptant aturades.

Assistents: Marga, Ashok, Miquel Àngel i Tomàs.

Mètode MIDE: 2333. La consideram  MITJANA +3



SAFAREIG DE L'ÀREA RECREATIVA DEL PREVENTORI



CREU DE L'ERMITA DE SAN CRISTÒFOL

ERMITA DE SAN CRISTÒFOL

ALCOI



GRUAP CAMINANT ELS DILLUNS A L'ERMITA


"BUITRERAS"

DOS EXEMPLARS JOVES DAMUNT LES ROQUES

ARRIBANT A L'ALT DE LES PEDRERES


VOLTOR A ESCASSOS 10 METRES


RETROSPECTIVA ERMITA DE SAN CRISTÒFOL


ALT DE LES PEDRERES

MÉS VOLTORS






EL GRUP A LA TORRE D'OBSERVACIÓ


ESQUELET DE VOLTOR


CARTELLS AL COSTAT DE LA ZONA DE MENJADOR I REHABILITACIÓ

OSSOS DELS ANIMALS DEL MENJADOR


LA BARRACA DE BLASCO IBAÑEZ


EL GRUP EN TEMPS DE MANUTENCIÓ

FORN DE CALÇ


ENTRANT AL BARRANC DE CINT


ALT DE LES PEDRERES


MÉS VOLTORS


BUITRERAS


EMPEDRAT DEL BARRANC DE CINT




BAIXANT PEL BARRANC

BUITRERAS




DARRER TRAM DEL BARRANC



EL GRUP A LA SORTIDA DEL BARRANC


XIMENEIA ANTIGA FÀBRICA DE PAPER


VOLTORS A TUTIPLÉ


CEMENTIRI DE MASCOTES




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada