dissabte, 9 de juliol del 2022

PONCEBOS-BULNES-GARGANTA DE VALCOSÍN



Per pujar a Bulnes, se surt exactament del mateix lloc que per fer la ruta del Cares, precisament a on conflueixen els rius  Cares i Bulnes. Baixam cap el riu i travessam per el Puente de la Jaya, ara ja només ens resta seguir el camí que va dins una canal que forma el riu Bulnes, no hi ha cap problema de orientació.

A estones caminam amb unes bones timbes, el camí és ample, no presenta cap dificultat, però com sempre que es camina amb precipicis a prop convé no badar i anar concentrat. Arribam a una bifurcació que ens envia a un poblet que hi ha a damunt i tenim a la vista i segueix al Refugio Jou de los Cabrones, un nom que va com anell al dit a molts elements que coneixem.

Deixam aquest camí a al dreta i seguim cap a Bulnes, al poc passam per la boca nord del funicular que puja de Poncebos, a uns dos-cents metres ja trobam les primeres cases del poble, convertit actualment en un lloc d’atractiu turístic, ja que molta gent puja i davall amb el funicular. La majoria de cases ofereixen lloc per dormir i servei de bar i restaurant.

Després de fer una volta per poble, i creuant el riu ens dirigim al camí original i molt antic que es feia servir per arribar al Urriellu, és un camí curt, però amb un desnivell brutal.

Les primeres passes són bastant complicades, passam per una petita cascada i al poc per un mirador natural que es situa damunt el poble. Seguim el tracat del riu per la canal de Valcosin, que s’eixampla a estones i fins hi tot acomoda la passa bastant, fins que arribam a un pas armat amb un cable d’acer, que facilita molt la pujada, en el lloc estret que és la Garganta de Valcosín.

Pujam uns metres més, fins arribar a l’entrada del Canal del Camburero, a on deixam a ma esquerra el riu i seguim per aquest lloc que és l’únic possible, però nosaltres decidim que ja hem fet el que volíem en començar la ruta i després de berenar una mica, tornam enrera pel mateix camí cap a Bulnes, a on fem una aturadeta tècnica a base de pastís de cabracho  i cervesa.

Baixam també pel mateix camí de pujada a Bulnes i entram al funicular a demanar preus, més o manco ens diuen que són 22€ anada i tornada i 17€ només anada.

Seguim a peu que és la nostra intenció, ja que hem vengut a caminar, ja serem a temps a colcar si la vida ens respecta i arribam a vellets, de moment som persones de mitja edat amb esperit de jovenets.

En arribar al Puente de la Jaya, decidim baixar al riu a donar-nos un bany en les fredes aigües, cosa que fan dos dels integrants, el tercer s’estima més fer fotos.

En definitiva, ruta d’anada i tornada de 12,2 quilometres, amb un desnivell de 900 metres, realitzada en 7 hores i mitja comptant aturades.

Assistents: Martí, Miguel i Tomàs

Mètode MIDE: 3243. MITJANA+4

CARTELL DE SORTIDA

RIU CARES
EL SENDER VA PER LA DRETA
BIFURCACIÓ
DETALL DE UN BAR DE BULNES
PETITA CASCADA PASSAT BULNES
CANAL DE VALCOSÍN
EL COMANDANT AL PAS DE LA GARGANTA DE VALCOSÍN
CANAL DEL CAMBURERO
EL GENERAL I EL COMANDANT DISCUTEIXEN
INICIAM LA BAIXADA PER LA GARGANTA DE VALCOSÍN
CANAL DE VALCOSÍN
RETROSPECTIVA DE LA BAIXADA
APROXIMACIÓ ALS CIMS, EL URRIELLU TREU EL NAS A LA DRETA
SEGUIM BAIXANT EN PENDENT FORTA
BULNES DES DEL MIRADOR NATURAL
URRIELLU O NARANCO AL FONS
ENTRADA NORD DEL FUNICULAR
CAMÍ DE BAIXADA A PONCEBOS
PUENTE DE LA JAYA
EL GENERAL,RIGOR I DISCIPLINA



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada